Divožienky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nočná hliadka & Denná hliadka [trillian]

Sme Iní. Slúžime rôznym silám, ale v šere nie je rozdiel medzi absenciou Tmy a absenciou Svetla. Náš zápas môže zničiť celý svet....

Nočná a Denná hliadka sú filmy natočené podľa knihy ruského autora Sergeja Lukjanenka. Je to mestská fantasy, čo v podstate znamená, že sa odohráva takmer výlučne v mestskom prostredí, čiže v Moskve. Zároveň popritom výborne využíva atmosféru temných uličiek a špinavých domov bývalého socialistického Ruska.           

Vo svete zúri vojna, o ktorej vedia len vyvolení. Tí, ktorí majú neobyčajnú schopnosť, vedia vstúpiť do šera, inej hladiny prítomnosti. Sú to Iní, medzi ktorými zúri odveký boj. Momentálnu krehkú rovnováhu udržiava len ich vzájomná dohoda. Ale vo vzduchu cítiť zmenu. Blíži sa narodenie Veľkého Iného, ktorý môže zvrátiť boj v prospech jednej strany...          

Iní sa delia na dva tábory. Svetlí, ktorí majú za úlohu kontrolovať Temných prostredníctvom Nočnej hliadky aktívnej v noci. Na ich čele je už niekoľko storočí Geser, Veľký svetlý mág mimo kategórie. Jeho sok, nepriateľ a vlastne v podstate kolega je Zavulon, Veľký temný mág, na čele moskovskej Dennej hliadky. Tá je inštitúciou Temných. Je aktívna cez deň, kedy má za úlohu kontrolovať činnosť Svetlých.           

Dej Nočnej hliadky sa začína na mieste, keď obyčajný radový občan Moskvy Anton Gorodeckij prichádza za čiernou vedmou, s prosbou, aby sa mu vrátila žena, ktorá ho opustila. Malý háčik, s ktorým on nepočítal je, že k tomu je potrebné aby bolo zabité ich nenarodené dieťa. O dvanásť rokov neskôr je Anton Gorodeckij, svetlý mág a pracovník Nočnej hliadky, vyslaný do terénu, aby naučil svoj programátorský zadok bojovať so silami temna v praxi. Jedna z jeho úloh je sledovať upírsky párik, ktorému sa podarilo nalákať do svojich pazúrikov malého chlapca Jegora. Hoci sa ho Antonovi podarí zachrániť, pološialená upírka ujde a snaží sa Jegora  dostať späť. Pri jeho ochrane Anton zisťuje, že Jegor je jeho syn, ktorého chcel voľakedy tak ľahkovážne zabiť. Medzitým sa objavuje obrovský vír prekliatia na jednou nevinnou ženou Svetlanou, ktorý je považovaný za jav predchádzajúci nástupu Veľkého Iného. Keď upírka opäť dostane chlapca a Anton sa ho snaží dostať preč od jej ostrých zúbkov, Zavulon šikovnou hrou dostáva chlapca na svoju stranu. A tak, sa z Jegora, potenciálneho Iného, stáva Veľký Temný mág. Rovnováha sa nakláňa v prospech Temných ale zostane to tak nadlho?       

V Dennej hliadke, ktorá je oveľa akčnejšia, sa dej motá okolo zasvecovania Svetlany do tajov Nočnej hliadky, pretože sa z nej vykľula potenciálna Veľká Svetlá Iná. Zároveň sa nečakane tiež objaví tajomný predmet Krieda osudu, ktorý dokáže meniť ľudí aj dejiny a Anton dostane šancu opraviť všetky škody, ktoré napáchal úplne na začiatku.            

Nočná aj Denná hliadka sú jedinečné filmy či už z toho pohľadu, že sú ruské, ale aj preto že pri jazdách nočnou Moskvou môžete nájsť reklamy všetkého druhu a iba na iMacu pre istotu prelepili všetky logáJ. Filmy sú plné akcie, výborne vyberaného soundtracku, ktorý zahŕňa všetko, od tradičnej ruskej hudby a až po krásne dynamický metal a rock. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale film nie je taký hororový ako je zo všeobecnosti považovaný. Je síce krvavý, ale nie natoľko aby na vás striekala z obrazovky a museli by ste sa ňou brodiť. Nie je ani taký patetický ako poniektoré filmy, ktoré majú náchylnosť k snahe poučovať. A najlepšie na tom je, že aj keď slovo ruský film v nás vyvoláva pojem Mrázik, akcia v Hliadkach sa pokojne môže vyrovnať hollywoodskym kasovým trhákom, a popritom sú oba filmy oveľa lepšie. Preto niet divu, že Nočná hliadka mala vyššiu návštevnosť ako Pán Prsteňov aj Spiderman. Jediné čo môžem dodať, je že tento film má rovnako vysokú kvalitu ako jeho predloha a to je čosi, čo sa dá nájsť len málokedy.


Recenzie | stály odkaz

Komentáre

  1. Ji
    Súhlasim s tebou. Velmi odpurucam ako knihy tak aj filmy. Niektory vravia ze denna je horsia no podla mna vtip kedy Zavulon pise Antonovi na Windows messenger v ruzovej kosielke nema chybu:D.
    publikované: 28.02.2008 21:42:30 | autor: jožko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. no totto
    séria v knižnej podobe patrí k mojim naoblubenejsim no ale tento film...hmm film....kto už len mohol takú blbosť natočiť...ACH! zbytočne vyhodené prachy za kino to však nie sú lebo tá scéna s messengerom za to stála :)
    publikované: 13.03.2008 20:43:17 | autor: adamko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Auder je kkt
    ak adam zakop sa nevies co je dobry film chod si radsej si zasukat
    publikované: 18.03.2008 09:11:02 | autor: jožko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014