Divožienky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Schrödingerova mačka

Jednoduchá lekcia fyziky od Undomielky na sobotný večer!

Schrödingerova mačka je dnes pojem. Keby len pojem, hotový fenomén! Kolujú o nej vtipy, hlášky, spomína sa v mnohých súčasných filmoch a seriáloch. Komu za to môžeme vďačiť? No predsa Sheldonovi Cooperovi, pošahanému fyzikovi bez akýchkoľvek sociálnych dovedností, medziľudské vzťahy a ženy sú pre neho jedna veliká španielska dedina. A vďaka tomu sa stal najobľúbenejšou postavou amerického sitcomu The Big bang theory. Sheldon sa v jednej z častí pokúša vysvetliť blondýnke Penny ako by mohlo dopadnúť jej rande s Leonardom.  Dáva jej radu, že toto rande môže dopadnúť ako Schrödingerova mačka – živá alebo mŕtva naraz. Tak sa Schrödingerova mačka dostáva do pop-kultúry.

Schrödingerova mačka vojde do baru...a nevojde.

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger (1887-1961) bol rakúsky fyzik a teoretický biológ. Dá sa pokladať za otca kvantovej mechaniky. V roku 1933 bol ocenený Nobelovou cenou za takzvanú Schrödingerovu rovnicu. Okolo roku 1935 minul veľa pier a papiera na korešpondencii s Albertom Einsteinom ohľadne istého experimentu s mačkou.


Pani Schrödingerová vyčíta svojmu manželovi: "Prosím ťa, čo si dorábal s tou mačkou, veď je napoly mŕtva!"

Takže tento pán sa začal zaoberať takzvaným myšlienkovým experimentom. To znamená, že v skutočnosti sa nič žiadnej mačke nestalo. Teda, podľa oficiálnych záznamov. Máme teda nepriehľadnú a nepriedušnú krabicu. V tejto krabici máme mačku, živú, miaukajúcu, myši papajúcu. A ďalej tam máme killer machinu. Tá sa skladá z rádioaktívneho prvku a smrtiaceho plynu. Princíp je taký, že rádioaktívny prvok sa rozpadne, to dá do pohybu mechanizmus, ktorý rozbije nádobku s plynom.


Ako náhle zavrieme veko na krabici, tak nevieme čo sa deje vo vnútri. Môžu nastať dve možnosti – buď sa prvok rozpadne a mačka je mŕtva alebo sa nerozpadne a mačka žije. To či sa prvok rozpadne napríklad do hodiny od zavretia krabice sa nedá určiť. Nastáva teda situácia, kedy je v krabici mačka aj živá aj mŕtva – je v tzv. superpozícii. To je stav, keď je niečo vo viacerých stavoch zároveň a len vďaka meraniu zistíme presne v akom stave sa nachádza. My sme tiež v superpozíciií lebo zároveň vieme a nevieme, že je mačka živá a mŕtva. Teda otvoríme krabicu a naša zvedavosť „zabije“ mačku. Určitým spôsobom tak zavrhneme tú druhú možnosť, ktorá však naďalej existuje v paralelnom vesmíre.


Myslím, že pán Erwin to celkom nedomyslel. Veď keby zavrel mačku do škatule s nejakým vecami tak by to tam začala chudina skúmať a pomohla by si sama do hrobu. Preukrutne by mraučala a škriabala. Ergo keď nastane ticho vieme, že mačka je mŕtva, a my sa nenachádzame v superpozícii lebo vieme, že je mŕtva. A možno práve preto Erwin zostal pri myšlienkovom experimente.


A jednou vetou: Schrödingerova mačka je pomenovanie pre niečo čo zároveň je a nie je.


Iná tvorba | stály odkaz

Komentáre

  1. len doplním
    že tá mačka nemňaučí a neškriabe, lebo spí a tiež je ten izotop vymyslený tak, že NIE JE otázkou času, kedy sa rozpadne natoľko aby rozbil ampulku s jedom (to znamená, že sa môže stať, že sa aj nerozpadne), aby si niekto nemyslel, že pôjde na istotu, keď počká o nejaký milón rokov viac a mačka bude 100% mŕtva - nebude, ehm nie je isté či bude alebo nie. :D Môže sa stať že tá krabica s mačkou bude jediná vec (a zároveň živý organizmus) ktorá prežije zánik vesmíru a času -opak veľkého tresku - Veľé ticho :D takže p. Schroedinger de facto zachránil mačke život a patrí mu uznanie od greenpeace, slobody zvierat a všetkých ostatných ekofašistov. ;)
    publikované: 18.12.2011 06:34:58 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. piseš blbosti
    "Môžu nastať dve možnosti – buď sa prvok rozpadne a mačka je mŕtva alebo sa nerozpadne a mačka žije. To či sa prvok rozpadne napríklad do hodiny od zavretia krabice sa nedá určiť."
    Zlaticko, ty si vobec nepochopila o čo v tom experimente vlastne ide. Ide o to, ze radioaktivny izotop sa AJ ROZPADNE AJ NEROZPADNE ZAROVEN, NIE ROZPADNE ALEBO NEROZPADNE.
    co keby si začala pisať trebars o móde a nie o veciach ktorým nerozumieš? Len tu zbytočne zavádzaš ludí.
    publikované: 09.08.2013 08:23:22 | autor: Wang-Pi (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014