Divožienky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako ľudovky vnímame my a ako cudzincii [Mrs_the_Hell]

Alebo prečo si nevážime, a až sa skoro haníme to, čo iní obdivujú.

Na začiatok Vás uvediem trochu do obrazu...

Gymnázium Divožienok má niekoľko partnerských škôl. V rámci programu Comenius prišli do nášho mesta tento týždeň Rakúšania, Poliaci a Íri. Dnes im naša škola pripravila foklórny večer, v ktorom nás vystupovalo 16 tanečníkov - všetko študenti násho gympla, pričom niektorí ľudovky tancovali mesiac. Okrem nás, v programe účinkovali hudobníci, speváci, moderátori atď atď...

Skrátka a jednoducho, neviem akým zázrakom, sa nám to celé (skoro) dokonale podarilo. ( O tých nepodstatných kiksoch vieme len my =) ). Tých 30 cudzincov tlieskalo tak, že ste mali pocit, že ich je tam aspoň 2x viac. Po vystúpení sme dokonca zistili, že chcú také vystúpenie aj pre Švédov, a že tí Íri a spol sa chcú naučiť ľudovky!!! A čo je na tom smutné? To, že na Slovensku sa pomerne málo ľudí venuje ľudovému tancu. My sme jeden z mála národov, čo majú svoje vlastné typické a tradičné tance. No lenže pomery sa zmenili. Teraz je "cool" hip hop, emo a ďaľšie coolové, skoro, životné štýly. Okrem toho, ak sa už na náš folklór niekto dá, tak stráááášne vtipne to príde okoliu. Najmä v pubertálnom veku. Pričom zväčša títo ľudia aj tak ľudovky v živote nevideli, nevedia aké pekné sú, nevedia koľko driny, ale aj srandy za tým je. ( Ehm, nejdem spomínať akcie typu, citujem pesničku: Ej, ešte si ja, palenôčky vypijem....  - neberte to tak, že sa len chlastá, ale keď sa folkloristi zabávajú, tak len vo veľkom...spieva sa, tancuje, všetko možné, a aby sa to zvládlo. treba dáke promile. Btw: som abstinent, no dlho už asi nebudem:D ).

Späť k podstate: Takže sa pýtam, prečo sa hanbíme za naše ľudovky? Prečo keď niekto počúva, tancuje, spieva atď ľudovky je čudák? No jednoducho to asi nie je pre Slovákov dostatočne "in"....no zdá sa, že pre ľudí zo zahraničia je to viac ako "in" a vážia si to, čo si my nedokážeme.


Mrs_the_Hell's hell | stály odkaz

Komentáre

  1. ľudovky sú ftipnéé
    najmä tá s tou pálenôčkou ;)
    ale najlepšie je slašťanská-- V hlbokejj doline, v hlbokej doline, v hlbokej doline, v hlbokej doline, v hlbokej doline ..atd kým nezaspíte..copyright by Paťo =))
    publikované: 19.04.2008 22:50:53 | autor: undomielka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Nie každý musí mať rád folklór
    a najmä nie jeho umelé podoby, také aké produkuje Lúčnica a Sľuk.
    Ľudová hudba, tak ako iné žánre má svoj vyhranený okruh poslúcháčov. A nie je ich málo.
    Ja si napríklad neviem predstaviť, že by mi práve ľudovka "spríjemňovala" moje nedeľné dopoludnie. Jednoducho počúvam čosi celkom iné.
    Napriek tomu zom zopár krát na festivale vo Východnej bola. A bola mi tam fajn. Jednoducho sa na ľudovku stačí občas len trocha naladiť a navnadiť:-)

    Idem si pustiť nejaký jazzík :-)) Peknú nedeľu...
    publikované: 20.04.2008 07:53:55 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014