Divožienky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Twilight/Súmrak [undomielka]

..alebo o tom, akí populárni su dnes upíri
     Kedysi dávno ste sa mohli ochrániť pred nimi. Vedeli ste ako - svätená vody, cesnak, osikový kôl, krucifix, oheň. Vedeli ste, že nemožno vidieť ich odraz v zrkadle, že spia v truhlách a že sa môžu zmeniť na netopierov. Lenže nič z toho už nie je pravda. Svet upírstva podlieha novým trendom, ktoré ho len pekne ďalej posúvajú a pomaly už každý o nich píše. Ale pekne k veci... Stalo sa to. Opäť. Na svete je ďalší bestseller. Zase nejaká viac-lógia. Bol tu Pán Prsteňov, Kroniky Narnie, Angelika, Harry Potter a teraz toto. Twilight saga.
O čo ide...
         Príbeh je celkom obyčajný. Mladá (sedemnástka) Bella odchádza zo slnečného Phoenixu bývať k otcovi do malého mestečka, kde sú maximálne 4 dni do roka zaliate slnkom. Prichádza na novú školu, zoznamuje sa s novými ľuďmi. Keď tu zrazu uvidí jeho. Je nádherný, nadpozemský. A zároveň sa jej stráni, čo Bellu prináša do šialenstva. Stále si myslí, že ona spravila niečo zlé. No pravda je, ze spravila niečo zlé. Voňala príliš dobre, kvetinovo.
     Bella sa snaží si ho nevšímať, no je to prakticky nemožné. Až jedného dňa... sa bude musieť Edward (chalan) premôcť. Na Bellu sa totiž rúti neovládateľná dodávka a v okolí nie je nikto, kto by ju zachránil. A v momente leží na nej a vlastnými rukami odtláča dodávku. Nikto si nič nevšimol, iba Bella ho stále podozrieva:
  „Bol si predsa inde,” spomenula som si zrazu a on stíchol. „Bol si pri svojom aute.”
  Zatváril sa nekompromisne. „Nie, nebol.”
  „Videla som ťa.” Okolo nás nastal totálny chaos. Počula som hrubšie hlasy dospelých, ktorí dorazili na miesto nehody. Ja som sa však tvrdošijne držala nášho sporu. Mala som pravdu a on to musí priznať.
  „Bella, stál som pri tebe a odtiahol som ťa preč z cesty.”
  Vybalil na mňa zdrvujúcu moc svojich očí naplno, kaoby sa mi snažil povedať niečo strašne dôležité.
  „Nie.” Trvala som na svojom.
  Zato v jeho očiach zaplápolalo. „Bella, prosím.”
  „Prečo?” dožadovala som sa odpovede.
 „Dôveruj mi,” prosil a jeho lahodný hlas ma ovládal.
 Začula som sirény. „Sľubuješ, že mi neskôr všetko vysvetlíš?”
„Dobre,” odsekol a zrazu bol naštvaný.
     Sieť tajomna sa okolo Edwarda postupne zmenšuje. Hlavne preto, že väčšinu svojho času trávi s Bellou. Nenútene, priridzene. Až napokon... No ako v každej romanci. Belline teórie o kryptonite a o toxickom pavúkovi nie sú správne. Nejakou náhodou si vygoogli heslo 'vampire' a ..ńevenuje tomu žiadnu pozornosť. Avšak ako dni pribúdajú, tak si dievčina uvedomí, že dotyčný je fakt upír. A dokonca to aj potvrdí. Každá správna by okamžite utekala, no Bella ostáva a je ešte viac fascinovaná.
     Postupne sa ich puto prehlbuje. (Vravím ako každá romanca.) Prichádza pozvanie k Edwardovej upírskej rodinke. Tí su na ňu milí, dokonca ju pozvú na rodinný bejzbalový zápas. A v tom momente sa konečne do knihy vlieva vzrúšo. Na lesnej čistinke sa zrazu objavia traja divokí upíri (tí čo lovia ľudí..aha zabudla som Edward a jeho família sú abstinenti). A jeden z nich zacíti Bellu, ten najhorší - lovec. A je jasné, čo sa bude diať. Big útek. Pretože jedinou vášňou lovca sa od tejto chvíle stáva Bella a jej voňavá krv.
     V celku je to zaujímavý príbeh lásky.  Príbeh lásky, ktorá až človeka mrazí. Táto línia sa prediera celou knihou, miestami by sa dalo povedať, že stačí vynechať upírov a na svete je ďalšia Rosamunde. Lenže tí upíri urobia svoje. Podľa mňa je to také milé, dobré oddychové čítanie. Poteší priaznivcov vampirizu a ich neznalci si ju možno obľúbia. Ale ako vravím je to ľahké čítanie, nie je plné akcie, elfov, vlkolakov (zatiaľ) a podobných. Je to akoby vytrhnuté z bežného dňa. Veď predsa nikdy neviete, za ktorým stromom číha upír. A aby som nezabudla, v tlačiarni čakajú zvyšné diely. Zatiaľ má 4 diely, samozrejme nikdy nemôžeme vedieť, koľko si ich autorka vymyslí (aha ani tú som asi nespomenula.. tak teda Stephanie Meyer). Sú to Twilight, New Moon, Eclpise, Breaking Dawn.
     A ako sa na Hollywood patrí, v kinách už bola premiéra prvej časti - Súmraku...
 
 

Recenzie | stály odkaz

Komentáre

  1. pocuvaj holka...
    mam pocit ze o chvilu skoncime... ako to bolo v princeznej? "zacnem si malovat oci na cierni, obliekat sa do tmavych farieb a citat upirske romance..." asi tak:D ako morbidacky:)
    publikované: 05.01.2009 23:49:52 | autor: trill (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. a to sa uz nedeje?
    vsak ved vampires are the new pink ;)
    publikované: 06.01.2009 10:42:28 | autor: undomiel (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Sumrak
    Heheee... ja som závislak na tomto.. už sa teším na film :D:D už idem pomaly čítať druhu knihu som na konci prvej.. fakt je to take užastne, take super skvele (nevem ako to napisať,to sa snad ani neda xD) :D:D
    publikované: 07.01.2009 17:18:17 | autor: ChemicalBarbie (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Ohodnotenie
    Máš super stránku aj články o Súmraku. Ale nie je to náhodou Stmievanie?
    publikované: 31.01.2009 08:07:47 | autor: Kristiána (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014